Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on Suomessa toiseksi yleisin lääkärin hoitoon johtava infektio. Pienillä lapsilla virtsatieinfektio on yhtä yleinen tytöillä ja pojilla. Imeväisiän jälkeen virtsatietulehdukset ovat pääasiassa naissukupuolen sairaus. Jopa puolella naisista on elämänsä aikana ainakin yksi virtsatieinfektio. Erityisen selvästi sairastumisriski lisääntyy vaihdevuosien jälkeen.

 

Tihentynyt virtsaamistarve ja virtsatessa tuntuva kirvely ovat virtsarakon tulehduksen oireita. Jos näihin oireisiin liittyy yli 38 asteen kuume sekä kylki- tai selkäkipu, on syytä epäillä munuaisaltaisiin noussutta tulehdusta. Joskus potilaalla on myös pahoinvointia ja heikentynyt yleiskunto. Jos lapsella on kuumetta mutta ei muita infektio-oireita esim. nuhaa tai yskää, on syytä epäillä virtsatieinfektiota. Virtsan karkailu tai virtsaumpi erityisesti lapsilla ja vanhuksilla voi kertoa samasta asiasta. Jos vanhuksen yleiskunto jopa ilman kuumeilua äkkiä romahtaa tai hänellä ilmenee sekavuutta, syynä saattaa olla munuaistason virtsatieinfektio.

 

Virtsassa saattaa kasvaa bakteereja myös aiheuttamatta mitään oiretta ja yleensä tällöin ei ole syytä antibioottihoitoon.

 

Virtsatietulehduksen diagnoosi perustuu oireisiin ja virtsatutkimukseen. Kun potilaana on aikuinen nainen, jolla ei ole perussairauksia tai muita riskitekijöitä, tarvitaan harvoin virtsaviljelyä. Tyypillisten oireiden perusteella voidaan määrätä antibioottihoito ja kontrollitutkimusta ei yleensä tällöin tarvita.

 

Oireet voivat pahentua nopeasti ja ne lievittyvät myös nopeasti lääkärin määräämällä antibioottihoidolla. Oireita voi muuten lievittää pukeutumalla lämpimästi ja juomalla runsaasti esim. appelsiini- tai karpalomehua.


Toteutus Medixine Oy 2007