Selkäkipu

Tavallisin syy selkäkipuun on pieni kudosvaurio jossakin selän lukuisissa kipua aistivissa rakenteissa. Kivun täsmällistä sijaintia ei yleensä ole mahdollista varmentaa. Tällaiselle taudinmääritykseltään epävarmaksi jäävälle selkäkivulle on tyypillistä selän liikkeisiin liittyvä mekaaninen kipu. Se tuntuu alaselässä ja voi säteillä pakaroihin ja reisiin. Potilaan yleistila on kuitenkin hyvä. Äkillisesti alkanut ns. noidannuolikipu paranee erittäin hyvin: yhdeksän potilasta kymmenestä on kahden viikon kuluttua työ- ja toimintakykyinen. Noidannuolityyppisen selkäkivun selvittelyssä ei ole aihetta ottaa lannerangan röntgenkuvia, ellei tauti pitkity vähintään kuukauden pituiseksi.

 

Iskiasoireessa selkäkipu säteilee alaraajaan, tavallisimmin polven alapuolelle. Joka kymmenes selkänsä takia yleislääkärin vastaanotolle tuleva potilas valittaa säteilykipua. Voimakkaan oireilun tavallisin syy on välilevytyrä, joka voi aiheuttaa myös tuntohäiriöitä jalkaterän alueelle ja nilkan lihasten heikkoutta. Iskiasoireisto paranee hyvin. Puolet potilaista toipuu kuukaudessa kohtalaiseen kuntoon, ja kolmen kuukauden kuluttua jo yhdeksän potilasta kymmenestä voi melko hyvin.

 

Uusimman tutkimustiedon perusteella selkäkivun hoidoksi ei enää suositeta vuodelepoa, vaikka selkäpotilas voikin ankaran kivun takia joutua olemaan jonkin aikaa vuoteessa. Perusohje on, että heti kun kivut hellittävät niin paljon, että liikkuminen onnistuu, vuoteesta on noustava ja pyrittävä elämään niin normaalia elämää kuin mahdollista. Kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä ja uintia suositetaan kuitenkin heti taudin alussa.

 

Lievään selkäkipuun riittää yleensä reseptittä apteekista saatava parasetamolilääkitys. Tätä halpaa, hyvää ja vatsalle ystävällistä lääkettä käytetään Suomessa etupäässä lasten kipu- ja kuumelääkkeenä. Parasetamolin on kuitenkin todettu olevan selkäkivun hoidossa lähes tulehduskipulääkkeen veroinen. Kohtalaiseen tai voimakkaaseen kipuun saa yleensä apua tulehduskipulääkkeistä, joista osa on hankittavissa ilman reseptiä.

 

Yleensä selkäkipu voidaan tutkia rauhassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, jolloin voidaan ohjelmoida tarvittaessa lisätutkimukset sekä kuntoutustoimet. On kuitenkin syytä hakeutua heti ensiapuun, jos selkäkipuun liittyy uutena oireena selkeä alaraajan voimattomuus, tuntohäiriö tai virtsaamisvaikeutta ja tunnon heikentymistä peräaukon ja sukupuolielinten alueella.


Toteutus Medixine Oy 2007