Keuhkoputkentulehdus

Äkillinen keuhkoputkitulehdus on henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon nopeasti alkava, lyhytaikainen tulehdus. Aiheuttajana on yleensä virus, ja tauti paranee useimmiten itsestään kahdessa viikossa, mutta yskä voi kestää paljon pidempäänkin. Usein tautiin liittyy kuumetta ja muita flunssan oireita.

 

Oireenmukaisena hoitona voidaan käyttää ilman kostutusta, höyryn hengittämistä ja yskänärsytystä lievittäviä lääkkeitä. Kannattaa levätä ja nauttia nestettä runsaasti etenkin, jos on kuumetta. Kuumeen alentamiseen käytetään tarvittaessa esimerkiksi reseptittä saatavaa parasetamolia, ibuprofeenia tai naprokseenia.

 

Antibiootit ovat keuhkoputkentulehduksen hoidossa yleensä tarpeettomia, koska bakteerit aiheuttavat vain pienen osan keuhkoputkitulehduksista. Virusinfektioihin antibiootit eivät tehoa.

 

Äkillinen keuhkoputkitulehdus ei näy keuhkojen röntgenkuvassa. Keuhkokuva otetaan vain, jos halutaan pois sulkea keuhkokuumeen mahdollisuus. Potilaan tilan ja tulehduskokeen perusteella lääkäri päättää, tarvitaanko antibioottihoitoa.


Toteutus Medixine Oy 2007