Nielutulehdus

Nielutulehdus on tavallinen vaiva, joka paranee usein 5 – 9 vuorokaudessa pelkällä oireenmukaisella hoidolla. Virusten aiheuttama nielutulehdus voi olla kivulias ja siihen saattaa erityisesti lapsilla liittyä korkea ja pitkäkestoinen kuume.

 

Nuha ja yskä kuuluvat myös yleensä taudinkuvaan. Tällaiset tavalliset flunssat tai nuhakuumeet oireet hoidetaan turvallisesti kipu- ja kuumelääkkeillä, joita voi hankkia apteekissa ilman reseptiä.

 

Jos tulehdus pitkittyy ja sen aiheuttajaksi todetaan A-ryhmän streptokokki, tarvitaan antibioottilääkitys. Se estää jälkitautien kehittymisen ja suojaa potilaan lähipiiriä tartunnalta. Nielunäytteestä tehtävä viljely tai pikatesti on perusmenetelmä tutkittaessa nielutulehduksen syytä. Nieluviljelyn tulos luetaan 18–24 tunnin kuluessa näytteen otosta. Jos tulos on negatiivinen, se tarkistetaan seuraavana päivänä. Pikatestin tulos nähdään muutamassa minuutissa. Potilaalle ei koidu terveyshaittoja, vaikka hoidon aloittamista joudutaan nieluviljelytuloksen saannin takia lykkäämään vuorokaudella.

 

Jos kurkkukivun yhteydessä tulee selviä nielemisvaikeuksia, suun avaaminen on vaikeutunut tai nielurisa turpoaa toiselta puolelta selvästi toista puolta enemmän, on syytä hakeutua heti lääkäriin.


Toteutus Medixine Oy 2007